Kelemeni esték
Írószerdák kéthetenként
Megújult egy klub-kiállítóterem, az A.P.A. (Ateliers Pro Arts). Nevében is játékosabb lett, hisz fölvette az Apacuka nevet, s erre a felfrissült, összművészeti, Horánszky utcai bázisra (van itt koncert, kiállítás, színjátszás, mi több, lemezlovasok akár!) rátalált a Kelemen kör.
Az a Kelemen kör, mely két esztendeje alakult, s most kéthetente irodalomra hívja a szép szóra vágyó érdeklődőket. Írótársakat, műkedvelőket, olvasókat, író-olvasókat, egyszóval bárkit, akit még vagy újra érdekel, illetve, akit most érintett meg a kortárs magyar literatúra…

Payer Imre, Boldogh Dezső, Novák Valentin
 

Első alkalommal Boldogh Dezső bemutatkozó estjét hallgathatta, derülhette végig a helyiség befogadó kapacitásának határát szétrobbantó publikum. (Az ötven főt is meghaladta a nézők száma.)

Boldogh Dezső 2005 végén jelentkezett első kötetével, a Gyalogbeszéddel, amely a szakma elismerését váltotta ki. A késői publikáció-kezdés után felgyorsultak körülötte az események, s az első Kelemeni estén (január 17-e, szerda), már újabb verseskötet-tervének anyagából olvasott fel. A kérdések kereszttüzében is helyt állt. Pedig Novák Valentin, főfaggató és Payer Imre nem kímélte a költőt, annak ellenére sem, hogy egyazon kör tagjai. Az estet Eszterhás Dániel szaxofonfantáziái színesítették, végül pedig Szigeti Éva trubadúrnő énekelt-gitárolt el egy megzenésített Boldogh-opuszt. A Kelemeni estéket Gudenus Géza rögzíti kamerára, egyrészt a dokumentálás igényével, másrészt a sorozat későbbi publikálhatósága miatt is.

Kelemen-nézők
 

Az est végi, rögtönzött „közvélemény-kutatás” szerint igen jó hangulatban telt el a röpke másfél óra. Legtöbben a könnyedséggel voltak elégedettek, amit nem tapasztaltak meg korábbi felolvasós-beszélgetős élményeik során. (Irodalomról lehet derűs komolysággal is szólni, irodalommal lehet nevettetni.) A hely varázsa is sokakat megfogott. A Horánszky utca 5. alatti Apacuka (www.apacuka.com) kisebbik helyisége ideális est-helyszín. Elszigetelt a többi teremtől, nem zavar a másra kíváncsiak kocsmazaja, ugyanakkor karnyújtásnyira van a bárpult, mindenki kedvére füstölhet, még ablakot is nyithat, ha levegőt óhajt, negyven-ötven fő izgalmas atmoszférát teremt, amit csak fokoz a falakon látható Rousseau-i dzsungel reprodukció.

Természetesen a Kelemen kör nem marad meg az önreklámozás szintjén. Amellett, hogy az első félévben havonta egyszer a tagok bemutatására kerít sort, a fennmaradó másik szerdára az irodalmi élet egy-egy jeles képviselőjét hívjuk meg (költőt, írót, irodalomtudóst). Így január végi vendégünk (31-én, szerdán) Zalán Tibor lesz.

Eszterhás Dániel és a szaxofon Novák Valentin és a mikrofon
 
S most néhány, a nyitó esten is elhangzott szó a kör hitvallásáról.

A Kelemen kör egy neoreneszánsz társulás, melyben a különféle irodalmi világok burjánzó együtthangzása valósul meg. Ezek a világok párbeszéd alapján határozzák meg egymást, s nem a korlátolt kort korlátozó fekete-fehér, kizáró logika mentén hatnak. A neoreneszánsz irodalom- és nyelvfelfogás épít a hagyományokra, s mohón alakítja át azokat a jelen hívása szerint. A skatulyák világában a Kelemen kör a skatulyák egymásra nyitását, ezzel együtt olyan értékek egymásra szabadítását vállalta föl, amelyek eddig az ellentétek alapkövei voltak. A Kelemen kör az a hely, amely minden más hellyel összefüggésben lehet, de mindegyiket más fénytörésbe helyezi, ugyanakkor markáns, egyedi. A Kelemen körben születő költemények, novellák úgy áradnak, mint higgadt óceáni áramlatok, vagy épp, mint a mindent felforgató hurrikánok, távolból és testközelből is hatni akarnak.

A Kelemen kör tagjai: Boldogh Dezső, költő; Novák Valentin, költő, író; Payer Imre, költő, esszéista, irodalmár; Szappanos Gábor, író, műfordító és Tolvaj Zoltán, költő, műfordító.

Kelemenek, kissé vörös szemmel
 
[ Novák Valentin Kelemen ] 2007-01-22 16:34:00