AGRIA - Nyári Játékok 2006
1975 - 2006
Átalakul Eger hagyományos, 1975 óta meglévő nyári programsorozata. Idén a megszokott szabadtéri színházi bemutatók mellett táncprodukciók és komolyzenei koncertek is szerepelnek a kínálatban 2006. június 16-tól kezdődően egész nyáron át. Mindez egységes arculattal, közös irányítással jelenik meg.
’’Öt évvel ezelőtt, amikor pályázat útján megbízást kaptam a színház vezetésére, a nyári előadásokkal kapcsolatban is felmerült, hogy lehetne bővíteni a Líceum udvari egyszeri bemutatót. Így a Kis Dobó tér és az Érsekkert is bekerült a játékhelyszínek közé. Miután ismét kineveztek a következő öt évre, felkértek: gondoljuk újra ezt a színházi tagozatot is. A város vezetésével közösen úgy döntöttünk, hogy megmaradnak a korábbi színházi bemutatók, de kiegészülnek az Erlau Táncfesztivál táncszínházi előadásaival és komolyzenei koncertekkel, később majd operával. Ezen a három pilléren állna egy nagy művészi igényességgel szervezett program, amely tematikájával szervezeti egységével azt szolgálja: Egernek is legyen egy fő vonala, egy fő hívószava. Hasonlóan Szegedhez, ahol rengeteg programmal várja a város az odalátogatókat, de a kínálatban külön hangsúlyt kap a Szegedi Szabadtéri Játékok."

 
"Az elképzeléseinkre már idén a Nemzeti Kulturális Alapprogram nagyrendezvény pályázatán 17 millió forintot nyertünk a város támogatása mellett. Természetesen számítunk a bevételre és a szponzorációra. Minőségi nyári játékokat kívánunk megjeleníteni. Az Érsekkertben az átalakítás miatt nem lesz gyermekdarab. Ezt próbáltuk május végén még a kőszínházi repertoárban, a Tündérmesével pótolni.
Június 16-án mutatjuk be a Kis Dobó téren a Tanulmány a nőkről című zenés darabot. Biztosan sokan emlékeznek Keleti Márton hatvanas években készült nagysikerű filmjére. A Gyárfás Miklós forgatókönyve alapján írt darab hangulatos, izgalmasan idézi a kor gondolkodását, slágereit, minden avittság nélkül. A két részes „zenés válóok” jól illik a barokk Kis Dobó térre, ahol a vendéglők teraszain élvezhetjük az előadást.
Július 7-én a Líceum udvarán látható majd az Oliver, amely régi adósságunk. Mindig keressük, hogyan lehet a szórakoztatáson túl egy leheletnyi társadalmi mondanivalót is becsempészni az előadásba. Ez a bemutatónk is erről szól, melyben kiaknázzuk a városban lévő energiákat: a művészetet tanuló gyerekek újra megmutathatják „oroszlánkörmeiket” Szegvári Menyhért rendezésében.’’

 
Mozart in C

Különleges estével ünnepli az Egri Szimfonikus Zenekar Mozart születésének 250 éves évfordulóját: „Mozart in C-ben” címmel.
Jónak tartom, hogy egy szervezés alatt zajlanak a nyári programok, az igazán jó az lenne, ha évekre előre tervezhetnénk – jelentette ki Szabó Sipos Máté, az Egri Szimfonikus Zenekar karmestere. A jubileumi év kapcsán három művet adunk elő.
Mozart különös figyelmet fordított a hangnemekre, bizonyos karaktereket, jellemeket következetesen c-dúrban írt meg, amelyet a tisztaság, világosság, az egyszerűség és nemesség megjelenítésére használt. A Titusz kegyelme utolsó operájának nyitánya, amelyben rengeteg szépség, finomság lelhető fel. A szerelem és a hatalom közötti vívódásról szól. Mozart hat zsoltárból álló ünnepi vecsernyéje nagyszerű példája ennek a nemes pátosznak, melyben a debreceni Kodály kórus minden erényét megmutathatja. A harmadik a Koronázási Mise, amelyet a Salzburg melletti Plain-i Szűzanya-kép évenkénti megkoronázási ceremóniája alkalmából írt Mozart. Ezért a c-dúr itt is az örömteliséget, az ünnepet jelenti – mondta befejezésül Szabó Sipos Máté.

[ P.Cs. ] 2006-06-13 11:02:00