Devianciák, titkok, hazugságok…
Varga Zoltán Strindberg-művet rendez
A Vidám Színpad „újkori” történetében is merésznek számító bemutatót tartanak április 29-én. August Strindberg: Julie kisasszony című drámáját Varga Zoltán (fotó) állítja színre. Nemcsak a svéd író, ő is debütál a Révay utcában. Ez az első rendezése.
- A rendezés gondolata öt éve foglalkoztat. Izgatott, milyen egy színházi alkotói folyamat másik oldalán állni. Húsz éves színészi tapasztalat után éreztem művészileg elég érettséget arra, hogy előálljak ezzel az ötlettel. Az eddigieknél jóval nagyobb kreativitást, kitartást és felelősséget követelő folyamat még akkor is, ha csak egy háromszereplős darabról van szó.
A színház emeletén lévő Kisszínpad kiváló adottságokkal rendelkezik egy stúdió-előadás létrehozására, és amikor Puskás Tamás az ötletemnek bizalmat szavazott, mi ezerrel elkezdtük a munkát.

Mindenképpen párszereplős darabot kerestem, s kezdettől fogva Kovács Vandában és Kárász Zénóban gondolkodtam. Az ő személyük jelölte ki az irányt. Megkerestem őket, lenne-e kedvük egy közös munkára? Igent mondtak. Mint kiderült Vandának a Julie kisasszony volt az egyik szerepálma. Már csak a harmadik szereplő hiányzott, akit örömömre, Nyertes Zsuzsi személyében találtam meg.
Minimális pénzből kell gazdálkodnunk. Raktáron lévő bútorokból és jelmezekből kell kiválasztanom azt a miliőt, mely stilárisan egy azonosságot képvisel. A nehézségek ellenére mégis kifejezetten inspiráló ez az alkotói folyamat, mert a megszokottnál nagyobb felkészültséggel és koncentrációval vesznek részt a próbákon, mely igazán összekovácsol bennünket. Remélem, több szempontból példaértékű lesz ez a kísérlet.

Kovács V. - Kárász Z. - Nyertes Zs. (fotó: Varga Z.)
 
Ami a darabot illeti, egy szerelmi háromszög történetét dolgozza fel. Olyan előadásban gondolkodom, melyben nem az általunk ismert jellemek fogalmazódnak meg, hanem olyan személyek, akik sorsán keresztül felszínre kerülnek a lelki és zsigeri elfojtások, a devianciák, a titkok és hazugságok, és az ezekből eredő konfliktusok. Fojtott, feszes és hiteles előadást szeretnék.

Lejegyezte: kisspé

2006-04-22 17:10:00